Zoals atletiek de ‘moeder van alle sporten’ is, zo zijn de eerste stapjes binnen onze vereniging voor uw kind de basis voor, naar wij hopen, een ‘leven lang sporten’. Vanaf ongeveer 5 jaar hebben de meeste kinderen al wat ervaring met lopen, springen, rennen, gooien en misschien zelfs al een beetje hinkelen en het vangen van een stuiterende bal. Ze staan letterlijk stevig genoeg in hun schoentjes om een nieuwe stap te zetten.

Dat ze veel plezier beleven aan het ontdekken van kunstjes die ze met hun eigen lichaam ook blijken te kunnen, zal u niet ontgaan zijn. Vanaf deze leeftijd zijn ze ook steeds beter in staat om aanwijzingen op te volgen van grote mensen die niet hun papa, mama of verzorger is. Denkt u maar eens aan de eerste zwemlessen die meestal beginnen als kinderen deze leeftijd bereiken. Uiteraard zullen onze trainers ruimschoots gebruik maken van de fantasie van uw kind. Een leuk verhaaltje begrijpt uw kind beter als opdrachtuitleg dan de instructies die u en ik krijgen om in beweging te komen. De kans is ook groot dat onze trainers veel voor zullen doen tijdens het trainingsuurtje.

Wij willen dan ook heel graag bijdragen aan het plezier dat uw kind ongetwijfeld beleeft aan het bewegen en de ontwikkeling die het daarbij zal doormaken in wat misschien wel een langdurige atletiek carrière wordt. En wat uzelf betreft: als uw kind blij is bent u het meestal ook toch?!

Kaboutergroep

Vanaf de dag dat uw kind 5 jaar wordt, kan het 1 x per week (voor trainingstijden zie het menu) kennismaken met atletiek bij Atletiekvereniging SPRINT. Samen met andere jongens en meisjes zullen ze beleven hoe leuk het is om te rennen en springen. Om te bewegen in de ruimte die ze van ons krijgen.

De kinderen ontdekken spelenderwijs wat behendigheid is, wat balanceren betekent en zo verder. Uw kind zou voor het eerst kunnen ervaren hoe het voelt om misschien een heel klein beetje moe te worden. Niet omdat wij ze moe willen maken maar omdat ze het zelf nog lastig vinden om op de rem te trappen. Ze leren het door het te ervaren. Wij noemen dat binnen onze vereniging ‘veel en veelzijdig bewegen’. Misschien eerst nog een beetje naast elkaar in plaats van met elkaar, maar dat zal zeker veranderen. Dat de aandacht er niet altijd bij is geeft helemaal niets. De trainers weten wat ze van kinderen van deze leeftijd kunnen en mogen verwachten.

Tot aan januari in het jaar dat uw kind 7 wordt, zal het in deze groep kennis maken met de mooiste sport en bewegingservaringen opdoen. Spelenderwijs leren ze op een actieve manier de basisvormen die de komende paar jaar het FUNdament zullen vormen voor de sportieve toekomst. ‘Fun’ staat voor ‘Plezier’. Daar staan onze trainers voor!

Verwachtingen van u als ouder en verzorger

Wij vinden het heel belangrijk u hierbij vooraf aan te geven dat atletiek voor jonge kinderen vooral betekent dat er een goede balans moet zijn tussen wat uw kind lichamelijk aan kan en welke trainingsstof past bij kinderen van deze leeftijd. Technieken die toppers laten zien zijn vaak onverstandig om door kinderen uitgevoerd te laten worden. Als uw kind oefeningen krijgt die u misschien niet meteen herkend als de juiste techniek, heeft dat te maken met de natuurlijke ontwikkeling van kinderen en de meest verstandige opbouw. Op latere leeftijd is het daardoor in staat om voor langere tijd prestaties te leveren op zijn of haar eigen niveau met minder risico op uitval door blessures. Onze trainers hebben de verantwoordelijke taak om de opbouw van de trainingsstof op maat van deze leeftijdsgroep af te stemmen. Ze worden daarbij ondersteund door het technisch kader van de afdeling baanatletiek.

Vragen?

Mocht u vragen hebben over de inhoud van de trainingen, kunt u dat altijd opnemen met de betreffende trainer of een lid van het technisch kader.