Als je 14 of 15 jaar oud bent behoor je tot de leeftijdsgroep die we in onze sport ‘C-junioren’ noemen.

Voor de nieuwkomers

Een vriend of vriendin heeft je erop gewezen dat je wel eens een heel goede sprinter of hoogspringer zou kunnen worden. Je vindt gym op de middelbare school echt leuk als er een atletiekonderdeel aan bod komt, vooral omdat je daar al je energie in kwijt kunt. Wat ook de aanleiding is, op deze leeftijd, waarbij je langzaam meer gaat nadenken over wat je echt zou willen met je toekomst en in de sport, kun je bij ons met elke motivatie nog prima instappen.

Een veilige, goede trainingsopbouw is voor iedereen even belangrijk. Hoe vaak je kunt en mag trainen hangt af van je groei, hoeveel je lichaam belast kan worden en welke ambities of doelen je voor jezelf stelt in de atletiek. Als nieuwkomer zul je merken dat er in de praktijk verschillen zijn tussen jou en jeugdige atleten die al wat jaren technische training gehad hebben.

Zonder atletiekervaring vinden we je nog wat te jong om al naar een specifiek onderdeel te kijken. Specialiseren noemen we dat. Ook al heb je veel talent voor bijvoorbeeld speerwerpen of verspringen, dan nog is de beste weg naar de top of het plezier in de sport er één waarbij je op deze leeftijd laat zien dat je een alleskunner bent, zonder blessures op te lopen.

Je traint als basis twee keer in de week. Techniektraining (stap voor stap) is heel belangrijk, maar we hebben ook aandacht voor wat we ‘de motor’ noemen. Denk daarbij aan looptraining waarbij je sneller wordt op zowel de korte als langere afstanden. De winst die je hier boekt gaat je helpen om op bijna alle onderdelen een betere atleet te worden. Net als de meer ervaren atleten heb je nog steeds evenveel kans om het allerbeste uit jezelf te halen en in de toekomst de strijd om de winst met ze aan te gaan.

AIs plezier beleven aan atletiek jouw hoogste doel is, dan vinden wij dat zeker net zo goed. Je hoeft nog niet te kiezen. Wedstrijddeelname stimuleren we nadrukkelijk. Het zijn leerzame leuke prestatiemomenten die je samen met je clubgenoten meemaakt. Het geeft net weer even een ander gevoel dan tijdens de training. Samen deelnemen, winnen of verliezen. Het heeft allemaal zijn waarde.

Kortom. We blijven oog houden voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Zodra het verantwoord is om een stapje extra zetten, zullen we je daarvoor de kans geven. Maar zoals gezegd: met zorg voor jou!

C- junioren met ervaring

Je weet ondertussen wat het is om serieuzer en intensiever te trainen. We richten ons uiteraard op de beste technische uitvoering van alle atletiekonderdelen. De aanwijzingen die je van de trainer krijgt worden meer individueel. Is het willen winnen van wedstrijden voor jou belangrijk. Of is het ene technische nummer gewoon leuker om te doen dan het andere. Beide voorbeelden zijn een goede motivatie om extra trainingen te volgen bij gespecialiseerde trainers. Jouw algemene C-juniorentrainer beoordeelt eerst of jouw lichaam deze bijkomende specifieke belasting aan kan. Je bent gewoon in de groei en daar houden we rekening mee.

Om het beste uit jezelf te kunnen halen dien je een sterke algemene conditie te hebben. Er is aandacht voor de opbouw van snelheid, kracht, lenigheid, behendigheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Zowel onze C-junioren groepstrainers als specialisatietrainers werken samen met jou aan je algemene conditie. Zij kunnen je goed uitleggen waarom deze trainingsonderdelen, zeker ook voor toekomstige topatleten, zo belangrijk is. Zonder deze basis is de kans op (langdurige) blessures groot.

C-junioren richten zich meer dan hun jongere clubgenoten op deelname aan wedstrijden met een sterk deelnemersveld. Er wordt al wat vaker deelgenomen aan wedstrijden buiten de regio. Als presteren jouw doel is moet je leren omgaan met wedstrijddruk. Omgaan met winst of verlies. Bedenken hoe het de volgende keer beter kan. Dat leer je niet tijdens een training.